Non-Ferro en Edelstalen

Assortiment

Hieronder vindt u ons uitgebreide assortiment materialen. Vrijwel alle maten en kwaliteiten zijn uit voorraad leverbaar. Hebt u een vraag? We voorzien u graag van meer informatie of advies.

Hoogwaardige metalen

Assortiment Telmastaal

Gereedschapstalen zijn stalen voor de vervaardiging van gereedschappen en worden ingezet bij hogen en lage temperaturen afhankelijk van de kwaliteit. Het koolstofgehalte van deze soorten is relatief hoog en in combinatie met diverse legeringselementen wordt met name de taaiheid, doorharding, slijtvastheid en nitreerbaarheid verbeterd.

 

Veel van onze gereedschapstaal kwaliteiten zijn ook in een geslepen uitvoering verkrijgbaar. 

Kijk voor de prijzen op onze webshop

 

TMS SL is de nieuwe maatstaf voor de gereedschapmakerij, matrijzen en machinebouw.

Door zijn hoge treksterkte en zeer goede taaiheid is TMS SL voor verschillende toepassingen geschikt. Daarnaast biedt het materiaal constante hoge mechanische waarden door zijn gelijkmatige hardheid tot in de kern.

De voordelen:

  • Constante technologische eigenschappen
  • Vanuit de toeleverancier direct inzetbaar
  • Gelijkmatige hardheid tot in de kern; zelfs bij een dikte van 600 mm
  • Beduidend hogere taaiheid
  • Goed polijstbaar
  • Betere warmtegeleiding dan 1.2311 en 1.2738
  • Zeer goed nitreerbaar
  • Voor etsen (textureren) geschikt
  • Maatvast, nitreren, verchromen en (reparatie) lassen mogelijk
  • Tot 605 mm dik direct leverbaar

TMS 42 – Topklasse kunstofvormenstaal, polijstbaar en voorveredeld.

Perfect voor alle kunststof onderdelen met hoge materiaaleisen. 
Door zijn speciale combinatie van de diverse legeringselementen levert dit materiaal uitmuntende prestaties. 
Karakteristieke eigenschappen zijn een homogene doorveredeling en hoge taaiheid. Hierdoor is een gelijkmatige bewerking van het materiaal mogelijk.

– Homogene veredeling (doorgehard) tot in de kern
– Hoge taaiheid, optimale standtijden
– Excellent polijstbaar met een perfect oppervlakteresultaat
– Weinig risico op scheurvorming en breuk
– Goede slijtvastheid
– Hoge warmtegeleiding
– Optimaal etsresultaat.

De hoge hardheid in aanlevertoestand geeft het materiaal een optimale basis. Daarnaast is het onder andere geschikt voor nitreren, hardverchromen, galvaniseren, PVD coaten of laserharden. Door de bijzondere legeringselementen van TMS 42 is het mogelijk bij het laserharden de hoogst mogelijke oppervlaktehardheid te bereiken. Hierdoor wordt de stand tijd en levensduur langer met als resultaat een hogere productie-output.  

Naast deze veelzijdige toepassingen biedt TMS 42 ook een hoge betrouwbaarheid van de matrijs tijdens de productie. Niets is schadelijker dan uitval door een niet functionerende matrijs. Doordat TMS 42 een hogere warmtegeleiding heeft dan soorgelijke DIN werkstofnummers met een vergelijkbare lage warmteuitzettingscoëfficiënt, is het niet nodig de matrijs constructief te wijzigen. Matrijzen, met reeds bestaande tekeningen, zijn probleemloos te bouwen uit het materiaal TMS 42 van Telmastaal. Wij kunnen alle mogelijke afmetingen uit plaat zagen. Maximale afmeting: 655 x 1010 x 3000 mm

Voor meer informatie over dit uitstekende materiaal kunt u contact opnemen met ons verkoop team.  

TMS WW3 is de nieuwe standaard als het het gaat om drukgietvormen die hoog thermisch en mechanisch belast worden. Vooral bij de complexe- en grote drukgietvormen komen de sterke punten van TMS WW3 het meest tot hun recht. Het materiaal is goed bestand tegen scheurvorming die onstaat door thermoshock.

 

Verenbandstalen worden in geharde, ongeharde of corrosiebestendige uitvoering geleverd. Het hoge Si gehalte in het materiaal zorgt voor verhoging van de elasticiteit en de rekgrens, waardoor het materiaal extreem belast kan worden.

Snelstaal ook wel High Speed Steel (HSS) of sneldraaistaal genoemd, is een hooggelegeerd wolfraam-chroomvanadiumstaal, dat tot ca. 600 °C zijn hardheid blijft behouden. Hierdoor is het zeer geschikt voor gereedschap dat warm kan worden, zoals metaal- en steenboren.

TPM staal staat bekend om zijn hoge mate van slijtvastheid. Door het hipproces ontstaat een fijnkorrelige homogene structuur. Het belangrijkste voordeel van poedermetallurgie is het vermogen om zeer complexe delen met een hoge nauwkeurigheid te vervaardigen. Dit zorgt tevens voor een goede verspaning, hoge hardheid, sterkte, slijtage, drukvastheid en maximale gebruikstemperatuur.

Constructiestalen zijn ongelegeerde en laag gelegeerde staalkwaliteiten die voor diverse industriële toepassingen worden ingezet.
Bijzonder geschikt voor de productie van machineonderdelen, het is sterk, heeft goede slijtvaste eigenschappen en is breed verkrijgbaar in rond, plat, buis en plaat.

HOVADUR® staat voor Telma koperlegeringen. In deze groep vinden we o.a.de Becu legeringen en de aluminium brons kwaliteiten. Veel van deze materialen zijn met name zeewaterbestendig, zelfsmerend en kennen een hoge thermische geleiding. Ook de taaiheid en hoge trekvastheid zijn kenmerkend voor deze materialen.

Koperlegeringen met meer dan 15% zink worden messing genoemd. Daarnaast komen we lood ter verbetering van de verspaanbaarheid tegen en tin voor de corrosiebestendigheid.

Koper is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Koper zorgt voor een goede warmtegeleiding en is redelijk slijtvast. Diverse koperlegeringen zijn universeel toepasbaar. De elektrolitische kopersoorten zijn uitermate geschikt voor laselektrodus en andere toepassingen waarbij warmteregulering een pré is.

Inzetstaal of carboneerstaal bevat in de regel een koolstofgehalte van minder dan 0.25%, die door aan de oppervlakte, door middel van een warmtebehandeling zoals carboneren / inductieharden, een slijtvast en hard oppervlak krijgen en een taaie kern.

Nitreerstaal heeft als groot voordeel dat het door de invloed van de legeringelementen aluminium en chroom na het nitreren een zeer hoge oppervlaktehardheid bereikt en uitermate maatvast blijft.

Gereedschapstalen zijn stalen voor de vervaardiging van gereedschappen en worden ingezet bij hogen en lage temperaturen afhankelijk van de kwaliteit. Het koolstofgehalte van deze soorten is relatief hoog en in combinatie met diverse legeringselementen wordt met name de taaiheid, doorharding, slijtvastheid en nitreerbaarheid verbeterd.

Meer weten of passend advies?
TTL Group Logo
We helpen u graag verder
Materiaal bestellen?

Bestel uw materiaal op onze webshop.

Contact met Telmastaal

Een geheel vrijblijvende offerte of advies ontvangen?

Direct online bestellen?

Direct online bestellen is ook mogelijk bij TTL group

Contactformulier

Scroll naar boven